Nieuwsbrief Klantenervaring

Jelle Staleman – De eerste echte berggids van Nederland

Als enige Nederlander is Jelle in het bezit van het hoogste, internationale UIAGM berggids en ski gids diploma én het Oostenrijkse Staatliche skileraar diploma! Er zijn in Nederland slechts 7 gediplomeerde berggidsen en Jelle is daar één van. Toch is zijn thuisbasis Nederland. Maar het klimmen en gidsen gebeurt letterlijk overal ter wereld. Afgelopen jaar was Jelle bijvoorbeeld te vinden in Canada, Japan en Alaska. Via zijn website weten bergbeklimmers hem goed te vinden en organiseert hij compleet verzorgde expedities van hotel, klimpassen tot (uiteraard) het gidswerk.

“De bergen staan voor mij voor rust en eenvoud. In de bergen ga je terug naar de basis. Het leven wordt weer zo simpel als het vroeger was: eten, drinken en het verplaatsen van A naar B in het prachtige overweldigende berglandschap. Door puur en alleen op deze basale dingen te focussen vergeet je even de wereld om je heen. Dit zorgt ervoor dat je de alledaagse stress even helemaal vergeet en daardoor kom je helemaal tot rust. Even geen werk, agenda’s, afspraken of sociale verplichtingen! Door het grootse berglandschap voel je je klein en nietig. Dit helpt mij de dingen weer te relativeren. Gezien vanuit een groter perspectief stelt de mens niet zoveel voor. Dit kan soms een rustgevende gedachte zijn. “
Maar dit leven brengt zeker ook risico’s met zich mee. In Duitsland is Jelle 11 meter naar beneden gevallen en kwam er toen gelukkig met slechts twee gekneusde ribben en een kleine nierbloeding vanaf.. Als zelfstandig ondernemer wilde Jelle graag een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Dat bleek een lastig traject te zijn. De verzekeraars wilde hem wel helpen, maar alleen tegen torenhoge premies. Siemon Vegter van Van Luin heeft uiteindelijk een goede (en betaalbare) AOV voor hem gevonden. Door maatwerk aan te bieden en net dat stapje extra te doen voor Jelle is dat hem gelukt tegen acceptabele en betaalbare voorwaarden.

“Bergsport brengt risico’s met zich mee, maar dat wordt met name door de media opgeklopt.” aldus Jelle. “In Oostenrijk zijn 3000 berggidsen en meer statistieken voor handen. Uiteindelijk blijkt dat een meewerkend aannemer risicovoller werk doet dan een berggids.” Dus Jelle stapt nu steeds goed verzekerd in het vliegtuig met een nieuwe groep enthousiaste bergbeklimmers (of skiërs). Mocht u meer willen lezen over Jelle Staleman en de reizen die hij organiseert dan kunt u hier zijn website bezoeken. Of bekijk het filmpje hier.

Jelle Staleman– Jelle Staleman – Skigids en Berggids

Terug naar de nieuwsbrief