Robert Havekotte

Partner

“(Internationaal) verzekeren is als topsport: het kan en moet altijd beter”

lr13Na het afronden van mijn studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, begon ik in 1992 bij Van Luin Assurantiën. Na vier jaar, in 1996, ben ik managing partner geworden. Vandaag de dag help ik vele bedrijven actief in uiteenlopende branches bij hun risicomanagement en adviseer over mogelijke verzekeringen en andere oplossingen. Dit doe ik voor Nederlandse én buitenlandse bedrijven. Binnen Nederland, maar ook (ver) daarbuiten. Daarbij profiteer ik optimaal van mijn taalvaardigheid in het Nederlands, Engels, Duits en Frans, en van het internationale netwerk van Van Luin: UNiBA.

Binnen UNiBA houd ik me voornamelijk bezig met het verbeteren van kennis(deling) en kwaliteit in het netwerk.

Ik houd van reizen en ben, als voormalig Olympisch waterpoloër, nog steeds een groot sportfanaat. Samen met mijn vrouw en twee, uiteraard sportieve, kinderen woon ik in Bilthoven.

 

De praktijk 1

Exporteren naar de Verenigde Staten

Een van onze klanten laat consumentenartikelen (voor baby’s) produceren in China. Vervolgens worden deze geëxporteerd naar verschillende landen waaronder de VS. Vanuit het hoofdkantoor in Nederland is destijds een polis afgesloten via een andere tussenpersoon met een wereldwijde dekking en een aantal lokale polissen. Dekking voor de VS werd meeverzekerd op de internationale polis, en niet lokaal. Op basis van de omzet in Amerika werd een aparte premie in rekening gebracht en belast met assurantiebelasting (inmiddels 21%).

Na overname van de assurantieportefeuille door Van Luin hebben we het volgende verbeterd en corrigeerd:

  • Geen assurantiebelasting meer berekend over de VS omzet, dit scheelt het bedrijf 21%!
  • In de USA premie aangegeven en Non-Admitted Tax in VS laten betalen: tussen 2 en 4% van de premie. Deze premie en tax zijn verplicht in de VS en wanneer deze niet wordt afgedragen kunnen er zelfs boetes volgen.

Resultaat:

  • Compliance: Er wordt nu voldaan aan de fiscale wetgeving in de USA
  • Besparing van circa 17% aan belasting in euro’s op jaarbasis

De praktijk 2

Beroepsaansprakelijkheid internationaal

Dit consultancy bedrijf met een hoofdkantoor in Nederland heeft vestigingen in Nederland, Zwitserland en Luxemburg. Beroepsaansprakelijkheid is verzekerd vanuit Nederland en zowel de Zwitserse als de Luxemburgse vestiging zijn meeverzekerd onder de Nederlandse (‘single global Insurance Policy’) polis. Voor Luxemburg is dit prima, omdat de landen van de European Economic Area (groot EU) risico’s in de andere landen kunnen meeverzekeren. We noemen dit Freedom of Services.

Voor Zwitserland mag dat echter niet en dat hebben we dan ook direct aangepast. Zwitserland is geen lid van de EU en eist dat lokale risico’s bij een in Zwitserland geregistreerde verzekeraar worden verzekerd. En tevens moet de premie in Zwitserland worden betaald. Het land wil immers ook assurantiebelasting ontvangen. Wij hebben een lokale polis laten afgeven via onze Zwitserse partner, als onderdeel van een internationaal masterprogramma.

Was er een eventuele uitkering geweest op deze polis (voor aanpassing) op grond van een Zwitserse claim, dan was de uitkering waarschijnlijk onderhevig aan lokale belastingen. Dat is nadelig voor onze klant. Het bedrijf is wel verzekerd, maar krijgt maar een deel van het verzekerde bedrag, omdat de overheid (vanwege het niet voldoen aan de fiscale regels) een deel aan belasting achterhoudt. Kortom, onze klant is nu beter gedekt en kan ervan verzekerd zijn de volledige uitkering te ontvangen in geval van schade.

email: robert@vanluin.nl

telefoon: 030 – 2326328

mobiel: 06 – 29052077