April Blog: Ik ga naar de USA (om zaken te doen?)

Steeds meer bedrijven komen bij me met vragen over zaken doen in de USA. Hoewel Trump bezig is de handelsrelaties met verschillende landen aan te pakken wordt het aantal bedrijven dat “iets” in de USA wil doen steeds groter. Opmerkelijk is dat bij veel ondernemers een angst voor de USA bestaat. De verhalen over aansprakelijk gesteld worden, hoge claims etc. schrikken af. Maar is het nu echt zo dat als je met je verkeerde been uit het vliegtuig stapt je al aansprakelijk gesteld kan worden? Tuurlijk niet, maar je moet wel goed weten wat de eerste stappen zijn. De USA is het land waarin het meest ondernomen wordt. Je moet je alleen aan de regels houden en je niet laten intimideren door die Amerikanen.

Bedrijven die willen gaan leveren aan de USA, al dan niet via een tussenleverancier, krijgen een behoorlijk contract voor hun kiezen. Gebaseerd op wat men in Amerika gebruikelijk vindt. In die contracten staan verschillende zaken waaraan het Nederlandse bedrijf moet voldoen. Een paar voorbeelden:

  1. Het Nederlandse bedrijf moet aansprakelijkheid voor hired en non owned Auto (HNO) verzekeren, net als Workers Comp. De eerste is in de USA gebruikelijk, de tweede wettelijk verplicht. Voor Amerikaanse bedrijven wel te verstaan. In Nederland bestaan deze verzekeringen niet. Maar probeer een Amerikaan maar eens uit te leggen dat niet alles in de hele wereld net zo gaat als in de USA.
  2. Er worden hoge verzekerde bedragen geëist. Zeker voor kleinere ondernemingen in Nederland lastig te verzekeren.
    Bij deze twee voorwaarden adviseren wij onze klanten aan te geven dat dat hier niet bestaat, anders geregeld wordt. En dus hier niet te verzekeren is. Wanneer een Nederlands bedrijf een eigen vestiging heeft in de USA kan het natuurlijk wel. Dan regelen we dat graag en goed via Johnson, Kendall & Johnson, onze USA-partner.

Een derde eis is vaak dat het Amerikaanse bedrijf als medeverzekerde wil worden aangetekend op de aansprakelijkheidsverzekering van de Nederlandse toeleverancier. In USA gebruikelijk omdat zo een deel van de aansprakelijkheid elders komt te liggen. Dit kreeg een ook nieuwe klant van ons te horen, ze leveren zelfgebouwde boten aan de USA. Daarom een conference call gevoerd met de Amerikaanse klant (en zijn advocaat en verzekeringsadviseur). Aangegeven en uitgelegd dat het verboden is dit te doen. Werd (zo kon ik op de achtergrond horen) bevestigd door de Amerikaanse adviseur, maar die had zich er kennelijk niet aan gewaagd dit zelf te melden.

Kortom als je in de USA wil ondernemen laat je helpen en ondersteunen. Op verzekeringsgebied kan je bij ons terecht. Ik heb inmiddels contact gelegd met een bedrijf dat je helpt de eerste stappen in de USA te zetten. Wanneer je plannen hebt breng ik je graag met hem in contact. Zij kunnen je helpen de eerste valkuilen te omzeilen. Wij gaan immers verder dan alleen verzekeren!

O ja, zorg er alstublieft voor dat je met een goede reisverzekering naar de US gaat. Dus als je zakelijk gaat neem dan een zakenreisverzekering. Gratis tipje!

Overigens ga ik aanstaande donderdag ook naar de USA. Niet om te werken, maar om waterpolo te kijken. Met twee vrienden gaan Brigitte en ik mee om hun dochter Maud te zien spelen. Maud speelt al weer voor het derde jaar bij USC in California en keert straks voor een jaar terug om zich te kwalificeren voor de OS in Tokio. Gelukkig speelt ze zowel in Los Angeles als in Palo Alto, zodat we een goede reden hebben om wat van het land te zien. U zult zeggen, USC, dat was toch laatst in het nieuws? Klopt. Ook dat is een kant van USA waar we ons over blijven verwonderen.

We hebben onze ESTA geregeld en zijn klaar om de trip te beginnen. En we hebben onze reisverzekering! We moeten er alleen voor zorgen dat we met ons goede been als eerste uit het vliegtuig stappen.

Tot volgende maand!

Robert Havekotte

Robert