Februari Blog: Geen Brexit-polis?

Je kan de titel van deze Blog tweeledig opvatten. Er is een polis die de gevolgen dekt van geen Brexit of kun je je niet verzekeren tegen de gevolgen van de Brexit? Het eerste is niet waar (er is geen polis die de gevolgen dekt als er geen Brexit komt), maar het tweede wel. Geen verzekeraar doet iets met de Brexit. Behalve de UK verlaten dan. Toch je financiële risico’s afdekken? Hoe? Lees rustig verder!

Op zich opmerkelijk
De verzekeringsbranche is er meestal als de kippen bij om een nieuwe dekking te creëren als zich een nieuw risico voordoet. Denk aan drones, elektrische auto’s, de deeleconomie etc. Voor de Brexit heb ik nog niets langs zien komen. Als ik de vraag neerleg bij (internationale) verzekeraars geven ze aan dat het een mooie vraag is maar dat zij het nog niet gezien hebben. Laat staan een polis!

Is dat niet vreemd?
Eigenlijk niet. Kijken we naar twee gebeurtenissen in het verleden die ons ook allemaal bezig hielden en waar we angst voor hadden, dan bleek dat het ten eerste niet te verzekeren was en ten tweede het steeds meeviel. Dit waren de millenniumovergang en de introductie van de Euro. Overeenkomst was veel paniek, veel angst, veel advies, heel veel voorlichting en tenslotte ging er niets verkeerd. Storm in een glas water!

Bij de Millennium overgang (naar jaar 2000) zouden alle computers op hol slaan en de wereld kon stil komen te staan. Iedereen (bedrijven en particulieren) werd door allerlei instanties (overheid voorop) gepushed “millenniumproof” te zijn. Is door adviesbedrijven toen veel geld aan verdiend overigens.

Bij de overgang naar de Euro dezelfde voorspellingen. Konden we nog wel pinnen op 1 januari 2002? Ik weet nog dat minister Zalm als een blije appelbol liet zien dat we konden pinnen. Heel het land (en Europa) opgelucht en eigenlijk viel het mee. Alle waarschuwingen en doemscenario’s bleken geen waarheid te zijn worden. Is door adviesbedrijven toen veel geld aan verdiend overigens.
Wanneer we kijken naar de vraag waarom hier toen geen verzekeringen voor aangeboden waren kan je zeggen dat het geen onzeker voorval was. Het was zeker dat het jaar 2000 zou beginnen en het was ook zeker dat we vanaf 1 januari 2002 de euro zouden hebben. Alleen de gevolgen waren onzeker, maar vielen eigenlijk mee. Zou dat bij de Brexit anders zijn of valt het achteraf weer mee?

En nu de Brexit
Ik zie de Brexit als ook een gebeurtenis die heel Europa (en de rest van de wereld) bezighoudt. Grote verschil is dat we nu niet weten wat er gebeurt, of het gebeurt en wanneer het gebeurt. Komt er een Brexit, hoe ziet die eruit, komt er nog uitstel? De Brexit staat voor de deur, althans dat is de verwachting. We worden geadviseerd ons goed voor te bereiden, maar waarop weet niemand. Er wordt nog druk onderhandeld tussen de EU en de UK. Dat is in ieder geval de indruk die wordt gewekt. De politieke spelletjes worden gespeeld en ondernemers en inwoners moeten zich volgens diezelfde politici voorbereiden op wat er gaat gebeuren. Want anders………

Ik vergelijk het met het inpakken van mijn koffer voor vakantie (alleen handbagage want dat is goedkoper) zonder dat je weet of je gaat skiën of naar de zon gaat. Eigenlijk weet je niet zeker of je gaat of wanneer je gaat. Hoe kun je je koffer pakken voor een totaal onbekende reis? Dat is de uitdaging voor bedrijven die op de een of andere manier te maken hebben met de UK .

Geen Brexit polis
Een ideale situatie voor een verzekeringsoplossing. Er is een onzeker voorval met mogelijke financiële gevolgen voor vele partijen. Kortom, er is geld te verdienen! De Nederlandse verzekeraars moeten we hier niet mee lastig vallen. Die zijn voornamelijk intern (consolidatie) gericht en vinden het verzekeren van een taxi al eng. Maar ook de internationale verzekeraars willen hier hun handen niet aan branden. Bedrijven moeten HET zelf maar regelen. Wat Het is weet eigenlijk niemand. Verzekeraars zijn ook niet in staat het risico in te schatten. En de overheid, is immers een politiek risico, geeft uiteraard niet thuis. Dus geen verzekering!

Is er dan echt geen oplossing?
Jawel. Waar verzekeraars het risico niet in kunnen schatten kunnen de UK wedkantoren dat wel. En kan je wedden op de uitkomst (en daarmee ook je financiële risico proberen af te dekken). Ga gewoon eens googelen. Heb ik ook gedaan. Kwam uit bij Betsson (hiervoor nooit van gehoord overigens). Eigenlijk is het heel simpel. Zie hieronder de scenario’s (van vandaag) en de quotes:

  1. Brexit uitstellen: de UK besluit een tijd langer in de EU te blijven, om langer over een deal te onderhandelen of om intern eenstemmigheid te bereiken in het parlement.
  2. Deal Brexit: de UK verlaat de EU met een deal. Dit is voor velen een ideaal scenario. Dit zou de rechten de UK -burgers in de EU en EU-burgers in de UK verzekeren, naast het financiële plaatje tussen de twee machten.
  3. No Deal Brexit: de UK verlaat de EU zonder deal. De gevolgen van een dergelijk scenario zijn niet geheel duidelijk. Onder welk statuut EU-burgers naar de UK kunnen reizen of werken, en of Britten zonder paspoort nog naar Europa zullen kunnen, is nog niet duidelijk.

Betsson Odds voor Brexit
Betsson acht de kans zeer groot dat de UK op 29 maart ervoor zal kiezen nog langer in de Unie te blijven. Zet je op die mogelijkheid in via de Betsson App, dan krijg je 1.20 keer je geld bij winst.
De twee andere scenario’s zijn volgens Betsson minder waarschijnlijk. De No Deal Brexit lijkt iets (6.50) waarschijnlijker dan de Deal Brexit (8.50).

Conclusie:
Wat verzekeraars niet kunnen, willen ,durven kan wel op de hoek van iedere straat in de UK. Verwacht je als bedrijf een financieel nadeel van 10 miljoen Euro bij een No Deal Brexit, leg dan ca. 2 miljoen Euro in bij dit wedkantoor. Krijg je € 13 miljoen uitgekeerd. Kan je je kosten betalen. Wel jammer dat wij daar geen commissie of fee over ontvangen…..

Blijkt toch dat men in de UK heel anders in elkaar zit dan de rest van de EU. Misschien wel goed dat ze dan uit de EU stappen.

Tot de volgende Blog
Robert Havekotte
robert@vanluin.nl