Kapitaalovereenkomst

Een van de vormen van het werknemerspensioen is een kapitaalovereenkomst. Deze regeling is één van de verschillende soorten regelingen, en komt het minst vaak voor. Op deze pagina leggen wij je alles uit over de kapitaalovereenkomst.

Neem contact met ons op
Kapitaalovereenkomst

Wat is een kapitaalovereenkomst?

Bij een kapitaalovereenkomst koopt de pensioengerechtigde op pensioendatum een levenslang pensioen aan. De hoogte van het aan te kopen pensioen is afhankelijk van de rentestand en levensverwachting op pensioendatum. Dus weliswaar was de hoogte van het kapitaal gegarandeerd, maar het aan te kopen pensioen blijft onzeker.

In de jaren ’80 en ’90 werd door verzekeraars een spaarrente van 4% en later 3% vergoed op ingelegde premies. Deze samengestelde rente doorgerekend over een 30 jaar of langere periode, leidde tot forse gegarandeerde spaarkapitalen op pensioendatum. Bovenop het garantiekapitaal werd in veel gevallen nog maatschappijwinst of overrente bijgeschreven.

Met de drastische daling van de rente van de afgelopen 15 jaar en de achterhaalde kostenstructuur in de meeste kapitaalverzekeringen, hebben kapitaalverzekeringen als basis voor pensioenopbouw behoorlijk aan populariteit ingeboet.

De toekomst van de kapitaalovereenkomst

Wat er nog aan kapitaalovereenkomsten is, is in de laatste decennia van de vorige eeuw en misschien nog aan het begin van deze eeuw afgesloten. Maar op kapitaalovereenkomst gebaseerde pensioenregelingen worden niet meer afgesloten en zullen ook niet meer afgesloten worden. De enige revival zou kunnen zijn bij een enorme stijging van de rente op de langere termijn. Maar de vraag is of verzekeraars dan, net als vroeger, zich zullen committeren aan het afgeven van hoge rentegaranties voor 30-jaarsperiodes en langer.

Maak een afspraak

Verschillende soorten werknemerspensioen

Naast een kapitaalovereenkomst zijn er verschillende andere soorten pensioenregelingen voor werknemers die je als werkgever kan aanbieden. Er zijn drie verschillende soorten:

  1. Uitgangspunt is jaarlijkse inkoop van een stukje uitgesteld gegarandeerd pensioen = uitkeringsovereenkomst
  2. Uitgangspunt is een beoogd garantiekapitaal op pensioendatum = kapitaalovereenkomst
  3. Uitgangspunt is een jaarlijks beschikbare premie, te beleggen tot pensioendatum = premieovereenkomst

Verschillende soorten werknemerspensioen

Naast een premieovereenkomst zijn er verschillende andere soorten pensioenregelingen voor werknemers die je als werkgever kan aanbieden. Er zijn drie verschillende soorten:

  • Uitgangspunt is jaarlijkse inkoop van een stukje uitgesteld gegarandeerd pensioen = uitkeringsovereenkomst
  • Uitgangspunt is een beoogd garantiekapitaal op pensioendatum = kapitaalovereenkomst
  • Uitgangspunt is een jaarlijks beschikbare premie, te beleggen tot pensioendatum = premieovereenkomst

Advies over werknemerspensioen

Wil je weten of een kapitaalovereenkomst geschikt is voor jouw onderneming? Wij adviseren je graag over een passende pensioenregeling voor jouw bedrijf. Bij Van Luin zien we pensioen als een dynamische afspraak tussen diverse partijen. Of het nu gaat voor een pensioenregeling voor een directeur of een collectie; wij komen graag langs om je te leren kennen en alle mogelijkheden rondom pensioenregelingen uit te leggen.

Wanneer je om advies vraagt bij Van Luin, kun je rekenen op expertise en persoonlijk contact. Door onze jarenlange ervaring in het adviseren over pensioenregelingen en het afsluiten ervan, staan we ook voor jouw bedrijf graag klaar om het begrijpelijk en leuker te maken.

Een goede band en persoonlijk contact met onze klanten staat bij ons op nummer één. Op onze hulp kun je altijd rekenen. Wij staan niet alleen voor je klaar als er een pensioenregeling moet worden afgesloten, maar ook in de fase ervoor én erna.

Je kunt bij Van Luin terecht voor werknemerspensioenen, maar ook voor advies over risicomanagement, duurzame inzetbaarheid en internationaal zakendoen.

Maak een afspraak