Internationaal zakendoen

Internationaal werken is een mooie uitdaging. Zeker wanneer je het op de Nederlandse manier wilt doen. Je krijgt te maken met de lokale regelgeving, verplichte lokale polissen of lokale belastingen en wilt natuurlijk wel compliant zijn. Daarom vraagt internationaal zakendoen om een goede structuur, rekening houdend met de wensen van je bedrijf en de kenmerken van het land waar je de vestiging wilt openen. Omdat het lastig kan zijn het overzicht te houden en alles goed te regelen, helpt Van Luin je hier graag bij. Wij zetten alles voor je op een rijtje, samen met onze partners van UNiBA, ons internationale netwerk. Zo heb jij de tijd en rust om je te richten op je bedrijf en de bedrijfsvoering. Meer informatie over internationaal zakendoen? Download onze Whitepaper internationaal zakendoen.

Internationaal zakendoen
Zakendoen in het buitenland met lokale ondersteuning

Zakendoen in het buitenland met lokale ondersteuning

Wanneer je als Nederlands bedrijf zaken wilt doen in het buitenland, staan wij graag voor je klaar. We geven je graag advies over alle soorten verzekeringen en zaken als pensioen en risicomanagement. Als je internationaal zaken wilt doen, bieden wij je graag een wereldwijde oplossing met lokale ondersteuning. Dit doen we zelf, maar ook in samenwerking met onze partners in meer dan 130 landen.

Wij introduceren onze partners graag bij jouw dochterondernemingen. Zo krijgen zij de lokale ondersteuning die zij zoeken (in hun eigen taal en door mensen met kennis van hun markt) en krijg jij alle informatie over de risico’s die de dochteronderneming lokaal verzekerd heeft, eventueel ondergebracht in een internationaal geïntegreerd verzekeringsprogramma. Wij zorgen ervoor dat de dochteronderneming een goed verzekeringspakket heeft, dat aansluit bij jouw wensen en eigen verzekeringspakket. Zo weet je zeker dat je voldoet aan wet- en regelgeving in de landen waar je gevestigd bent. En dat je dus compliant bent!

Advies over internationaal zakendoen

Advies over internationaal zakendoen

Internationaal zakendoen kan een enorme uitdaging zijn. Je wilt alles goed geregeld hebben, maar omdat je de lokale wet- en regelgeving niet kent, kan dat behoorlijk lastig zijn. Ieder bedrijf wil compliant zijn, om vervelende situaties te voorkomen. Belastingontduiking (vaak onbewust) of het niet (of veel minder) uitkeren van een polis door het niet voldoen aan de lokale wetgeving proberen we samen met onze internationale klanten te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Van Luin biedt graag ondersteuning aan bedrijven die internationaal zaken willen doen. Wij bieden lokale ondersteuning aan de dochteronderneming en zoeken uit of alles goed geregeld is. Moeten er wijzigingen worden doorgevoerd? Dan zorgen onze partners ervoor dat dit lokaal goed wordt begeleid en brengen we je uiteraard op de hoogte.

Naast dat je bij ons terechtkunt als je als Nederlands bedrijf zaken wilt doen in het buitenland, kunnen bedrijven uit het buitenland die zaken willen doen in Nederland, ook bij ons terecht. Deze bedrijven kunnen bij ons terecht voor advies over risicomanagement, duurzame inzetbaarheid en pensioen in Nederland.

Besluit je om ons om advies te vragen over internationaal zakendoen? Dan kun je altijd rekenen op kennis van het vak en persoonlijk contact. We hebben jarenlange ervaring met bedrijven die een dochteronderneming hebben in het buitenland en dus de expertise om ieder bedrijf compliant te maken. Daarnaast staat persoonlijk contact bij ons voorop. Wij leren jou en je collega’s graag écht kennen, zodat we het beste advies kunnen geven.

Case 1: Belasting betalen in de VS

Een bedrijf heeft een dochteronderneming in de VS en verzekert haar VS-omzet op een polis in Nederland. Weliswaar tegen een hogere premie. Dat is toegestaan, maar er ging iets mis met de assurantiebelasting. Het bedrijf betaalde in Nederland namelijk 21% assurantiebelasting en niets in de VS. En dat is niet juist. Het bedrijf hoeft in Nederland niets te betalen, maar is wel verplicht in de VS aangifte te doen en “Non-Admitted Tax” te betalen. Toen het bedrijf Van Luin inschakelde, kwamen ze hierachter en konden we hen helpen. We hebben er via onze USA-partner voor gezorgd dat alles geregeld werd en die heeft bij de dochteronderneming duidelijk aangegeven hoe dit werkt. De voordelen?

Geen belastingontduiking in de VS (en dus een mogelijk belaste uitkering). En in plaats van de 21% in Nederland, betaalt het bedrijf nu in de VS maar tussen de 2% en 4% assurantiebelasting (Insurance Premium Tax). Dus beter geregeld en minder betaald!

Case 2: Zwitserse dochter verzekerd op NL polis

Een Nederlands consultancybedrijf heeft een dochteronderneming in Zwitserland, die meeverzekerd staat op de polis bij Nationale Nederlanden. Er wordt normaal premie over betaald en alles lijkt dus in orde! Wat het bedrijf niet wist, was dat Zwitserland (geen EU) geen verzekeringen accepteert die buiten Zwitserland worden gesloten. De belangrijkste reden hiervoor is dat Zwitserland dan geen (assurantie)belasting ontvangt. Voor deze klant betekende dit dat bij eventuele schade, Nationale Nederlanden geen toestemming krijgt de verdediging te organiseren en een eventuele uitkering volledig wordt belast voor de VPB (mogelijk zelfs in Nederland en in Zwitserland). Dit houdt praktisch in dat de helft van de uitkering op gaat aan belasting. De oplossing? Van Luin heeft een lokale polis afgesloten via onze Zwitserse partner zodat er aan alle (fiscale) eisen wordt voldaan en het bedrijf compliant is. Twee jaar later is er een claim ingediend van ca. € 350.000. Gelukkig waren we op tijd!