AOV voor ondernemers

Voordat een ondernemer ziek thuisblijft, moet er heel wat aan de hand zijn. Even doorbijten en doorgaan, is vaak het motto. Toch kun je als ondernemer ook ziek worden of nog erger: arbeidsongeschikt raken. En de financiële gevolgen daarvan zijn direct voelbaar …
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan uitkomst bieden. Van Luin heeft al ruim 30 jaar ervaring in het geven van AOV-advies en helpt je graag bij het samenstellen van de uitgangspunten van een AOV.

Neem contact met ons op
AOV voor ondernemers

Wat kan ik doen als ik arbeidsongeschikt raak als ondernemer?

Hoewel je er natuurlijk liever niet over nadenkt, kun je ook als ondernemer ziek worden of zelfs arbeidsongeschikt raken. Als je niet in staat bent om te werken, stopt je inkomen direct als je ondernemer bent. Anders dan bij werknemers, is dit dus direct voelbaar. Gelukkig kun je de risico’s van arbeidsongeschiktheid goed verzekeren. Wij zetten de mogelijkheden graag voor je op een rijtje.

Door de jaren heen hebben we al veel redenen gehoord waarom iemand (nog) geen AOV voor zichzelf heeft geregeld. Bijvoorbeeld:

Zelf sparen voor een inkomen is beter dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wellicht overweeg je om zelf te sparen voor een inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Helaas valt de uitwerking hiervan vaak tegen en we leggen je graag uit waarom.

Stel, je bent 38 jaar en hebt nog zeker 30 jaar te gaan tot je pensioen. Als je nu ernstig arbeidsongeschikt zou worden, dan kan je het inkomen dat je dacht te verdienen niet meer verdienen. Het risico is dus in feite 30 jaar x € 40.000 per jaar (of meer) ofwel een bedrag van € 1,2 miljoen. In dit bedrag is nog niet eens rekening gehouden met indexatie. Hoe kan je dat nu in korte tijd sparen?

Zelf sparen voor een inkomen bij arbeidsongeschiktheid is dus eigenlijk niet te doen.

Een broodfonds is toch ook een prima arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een broodfonds kan aantrekkelijk lijken, maar het probleem is dat een broodfonds maar een tijdelijke uitkering biedt van maximaal 2 jaar. Als je het voorbeeld van de 38-jarige ondernemer neemt, dan heb je 2 x € 40.000 verzekerd en los je alleen een korte termijn probleem op. Wat nu als je voor langere tijd arbeidsongeschikt raakt?

De premie voor een AOV is heel hoog 

Veel ondernemers en zzp’ers vrezen voor enorm hoge kosten voor een AOV. Als je wat ouder bent, lopen de kosten inderdaad snel op. Maar als je jong bent en de premie afzet tegen het uit te keren bedrag, vallen de kosten mee. Zo zal een zelfstandig ondernemer van 38 jaar de eerste paar jaren rond de € 2.000 per jaar betalen voor een AOV met een verzekerd bedrag van € 40.000 per jaar. Die premie is ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Het blijft serieus geld natuurlijk, maar dan verzeker je wel een uitkering van in totaal € 1,2 miljoen (namelijk 30 jaar x € 40.000).

 

Conclusie: een AOV is essentieel voor ondernemers

Zeker in de eerste fase van het ondernemerschap is het lastig en eigenlijk niet reëel om je op eigen houtje te beschermen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Alleen wanneer er voldoende vermogen is opgebouwd om bij wijze van spreken te kunnen stoppen met werken, is afdekking van de risico’s niet nodig. Tot die tijd adviseren wij ondernemers en zelfstandigen om zich direct tegen het risico van arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Met een AOV dek je als ondernemer of zzp’er het financiële risico af dat je loopt als je onverhoopt arbeidsongeschikt zou worden, zolang het nodig is.

Van Luin: advies over een AOV voor ondernemers

Het is niet makkelijk om te bepalen welke AOV geschikt is voor jou als ondernemer of zzp’er. Daarom staan we graag voor je klaar met een passend advies. Na een inventarisatie van jouw wensen, ontvang je van ons een AOV-rapport met uitleg over de door ons geadviseerde uitgangspunten, zoals het verzekerde bedrag, de rol van je partner en de duur van de AOV. Pas als jij je daarin kan vinden, vragen wij offertes op bij drie gerenommeerde AOV-verzekeraars. Na een goede vergelijking adviseren we je bij de keuze van verzekeraar. Zo komen we tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering die optimaal bij jouw situatie past.

Is de verzekering eenmaal afgesloten, dan blijven wij actief betrokken. Ook na afsluiting van de verzekering kan er namelijk een hoop gebeuren. Zo kunnen je werkzaamheden veranderen, kun je een aanbod krijgen om weer in loondienst te gaan of kun je het verzekerde bedrag tijdelijk verlagen omdat je het budget even niet beschikbaar hebt. Dit zijn voorbeelden waarbij aanpassing van de arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig kan zijn en waarbij we je helpen om de arbeidsongeschiktheidsverzekering te wijzigen. En natuurlijk begeleiden wij je ook in het geval van een claim.

Geïnteresseerd in vrijblijvende informatie? Neem dan gerust contact ons op. Wij staan graag klaar om je meer te vertellen over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor ondernemers.

Maak een afspraak