Wat doet inflatie met uw verzekering? Let op onderverzekering

De inflatie in Nederland stijgt naar ongekende hoogte met de verwachting dat dat nog wel even zo blijft. Stijgende energieprijzen (mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne) stuwen niet alleen de kosten voor gas en elektra omhoog, maar zorgen er ook voor dat productie van verschillende producten veel duurder wordt. Dit heeft consequenties voor uw verzekeringen en de bijbehorende premies. Wij beschrijven hieronder een aantal consequenties.

Consequenties

1. Kans op onderverzekering

Uw verzekering is gebaseerd op de verzekerde waarde van hetgeen u verzekert. Dat kan uw bedrijfspand zijn, of uw inventaris. U kunt de waardes zelf opgeven of laten taxeren door een expert. Wanneer u de waardes laat taxeren, dan bent u (omdat de verzekerde bedragen worden geïndexeerd) een aantal jaar zeker van het verzekeren van de juiste waardes. Ook als de waardes stijgen.

Wanneer u zelf de waarde opgeeft van de verzekerde zaken, dan kan dit momenteel leiden tot een te lage verzekerde waarde. Wij noemen dat onderverzekering. Dit kan bij schade leiden tot een uitkering die lager is dan de werkelijke schade.

Voorbeeld van onderverzekering: 
Feitelijke (actuele) herbouwwaarde:  € 3.500.000,-.
Verzekerde som gebouw:   € 2.500.000,-. (lager dan de werkelijke waarde)

Schade door verzekerd voorval: € 500.000,-.

De verzekeraar keert uit: 2.500.000 / 3.500.000 x 500.000 = € 357.143.
Dat is € 142.857 minder dan de daadwerkelijke schade van € 500.000.

De beste optie is een taxatie uit te laten voeren, Doet u dat niet, geef dan de juiste verzekerde waarde door.

2. Inflatie beïnvloedt ook uw andere verzekeringen

Inflatie leidt ook tot een aantal andere aandachtspunten op verzekeringsgebied. Wij lopen die graag met u door. Voor ieder bedrijf kan dit andere consequenties hebben. We beschrijven er een aantal:

Door inflatie gaat uw omzet omhoog
Een aantal premies is gebaseerd op uw omzet, zoals bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering. Een 20% hogere omzet kan leiden tot een 20% hogere premie. Dit kan consequenties hebben voor de kostprijs.

Verzekeraars moeten meer betalen bij het repareren van uw auto of bij het inschakelen van een advocaat
Dergelijke kosten kunnen leiden tot hogere kosten bij schade. Verzekeraars willen dit doorberekenen. Naast een hogere onderliggende waarde kunnen dus ook de kosten voor reparatie, bijstand etc. leiden tot hogere premies.

De waardes van uw transporten zowel in- als verkoop gaan omhoog
De waarde van uw inkomende en uitgaande transporten gaat omhoog, omdat prijzen stijgen. Controleer of de verzekerde waardes nog wel kloppen met de waardes die u verzekert. Bovendien zal door de hogere vervoersomzetten de premie kunnen stijgen.

Bedrijfsschadeverzekering
Een bedrijfsschadeverzekering is gebaseerd op uw brutowinst en kent een automatische aanpassing wanneer uw bruto winst 30% hoger of lager uitkomt dan verwacht en verzekerd. Gezien de grote prijs- en omzetstijgingen kunnen deze hoger uitvallen dan 30%. Het is goed om hierover na te denken. Daarnaast kan, door een gebrek aan grondstoffen, arbeidskrachten etc., het langer duren om na een calamiteit weer te kunnen starten. Wij kijken daarom graag samen met u naar het aantal weken dat uw bedrijfsschadeverzekering uitkeert.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Contact
1058